4.5.2.3. Lokalt opståede uoverensstemmelser
Oftest opstår en fortolkningskonflikt lokalt. Hvis problemet ikke umiddelbart kan løses gennem fx drøftelser mellem ledelsen og tillidsrepræsentanten, bør der - inden der tages skridt til at indbringe sagen for overenskomstens parter - afholdes et lokalt møde mellem repræsentanter for institutionen og organisationens lokale afdeling, eventuelt tillidsrepræsentanten.
Hvis de lokale parter ikke kan blive enige, bør de faktiske uoverensstemmelser beskrives i et mødereferat med følgende indhold:
- og hvornår mødet fandt sted
b. Hvem der deltog
c. Hvad uenigheden drejer sig om
d. Parternes stilling til uenigheden
e. Parternes eventuelle enighed om sagens overgivelse til forhandling mellem overenskomstens parter
f. De lokale parters underskrift
Der kan ikke ved lokale forhandlinger indgås aftaler/forlig, som strider mod overenskomstens bestemmelser.
I overenskomsterne kan der være regler, hvorefter det lokale møde er et obligatorisk led i behandlingen af lokale uoverensstemmelser, jf. fx reglerne i Skm. cirk. 30/03 2022 om fællesoverenskomst mellem Skatteministeriet og Lærernes Centralorganisation og CO10 – Centraloganisationen af 2010 og i Skm. cirk. 05/07 2024 om fællesoverenskomst mellem Finansministeriet og Offentligt Ansattes Organisationer – Det Statslige Område (OAO-S-fællesoverenskomsten) (fællesoverenskomsterne med OAO-S og LC/CO10). Det fremgår heraf, at det lokale møde skal afholdes inden for en frist af 2 uger. Fristen kan ved aftale mellem institutionen og lokalafdelingen forlænges. Hvis en part ikke overholder fristen, kan den anden part umiddelbart forlange sagen behandlet på et mæglingsmøde mellem overenskomstens parter.