Kapitel
35.
Statens understøttelsesordning
I kapitlet behandles den særlige understøttelsesordning for tidligere ansatte i staten uden arbejdsmarkedspensionsordning.
Understøttelser som supplement til folkepensionen er blevet ydet til ikke-pensionssikrede ansatte i egentlig statstjeneste samt til sådanne ansattes efterlevende ægtefæller og børn under 18 år.
Understøttelserne er blevet bevilget med hjemmel i aktstykke nr. 487 af 9. juni 1971 og tekstanmærkning på finansloven (nr. 124 ad FL § 36), og indgår ikke som et led i de pågældendes aftalte ansættelsesvilkår.
Pr. 1. april 1990 startede bidragsbetaling til arbejdsmarkedspensioner for de hidtil ikke-pensionssikrede grupper i staten. Disse grupper har nu været omfattet af arbejdsmarkedspensionsordninger i mere end 30 år, hvor de har optjent pensionsret i arbejdsmarkedspensionsordninger, og de vil derfor ikke længere opfylde betingelserne for at blive bevilget en understøttelse eller et udligningsbeløb efter Fmst. cirk. 7/1 2003 om ændrede regler for supplementsunderstøttelse og udligningsbeløb.
Udbetaling Danmark tager stilling til, om en efterlevende ægtefælle har ret til ægtefælleunderstøttelse/-udligningsbeløb efter en afdød modtager af understøttelse eller udligningsbeløb. Udligningsbeløb til en efterlevende ægtefælle forudsætter, at den afdøde ægtefælle havde valgt ægtefællepensionsdækning i sin arbejdsmarkedspension.
Eventuelle spørgsmål om ordningen kan rettes til Udbetaling Danmark på TJMP@atp.dk. eller til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen på Pension@medst.dk .
De udsendte regler om supplementsunderstøttelse, som vist i bilags- og henvisningsoversigten er fortsat gældende, idet de sammen med det bevillingsmæssige grundlag i tekstanmærkning nr. 124 ad finanslovens § 36 danner det retlige og bevillingsmæssige grundlag for de understøttelser mv., der er under udbetaling.
For timelønnet redningspersonale ved redningsstationerne, ansat før 1. oktober 2021, gælder Forsvarsministeriets cirk. 21/4 2010 vedrørende understøttelsesordning for timelønnet redningspersonale mfl. under Forsvarsministeriet. Denne ordning administreres af Forsvarsministeriets Personalestyrelse.
Timelønnet redningspersonale, der er ansat den 1. oktober 2021 eller senere, modtager i stedet et pensionsvederlag efter den på området gældende overenskomst mellem Forsvarsministeriets Personalestyrelsen og Foreningen af Danske Redningsmænd.
35.1. Bilags- og henvisningsoversigt
Henvisninger
- Fmst.cirk. 7/1 2003 om ændrede regler for supplementsunderstøttelse og udligningsbeløb (Perst. nr. 004-03).
- Fmst.cirk. 17/5 1995 om regulering af supplementsunderstøttelser i staten og folkekirken m.v. (Fmst.nr. 021-95).
- Fmst.cirk. 25/6 1991 om udligningsbeløb mellem pension og understøttelse (APD.nr. 037-91).
- Fmst.cirk. 9/7 1982 om ansøgningsskemaer til brug ved behandling af sager om tillæggelse af understøttelse til ikke-pensionssikret personale i statens tjeneste m.v. (LP.nr. 133/82) (cirkulæret om ansøgningsskemaer).
- Fmst.cirk. 19/5 1982 om deling og refusion af udgifter til understøttelse til ikke-pensionssikret personale, der i forbindelse med opgaveomlægninger mellem stat og kommuner er overgået til kommunal ansættelse (LP.nr. 099/82).
- Fmst.cirk. 27/4 1979 om opsat understøttelse til ikke-pensionssikret personale i statens tjeneste (cirkulæret om opsat understøttelse)
- Fmst.cirk. skr. 17/6 1977 om regler om ydelse af understøttelse til ikke-pensionssikret personale i statens tjeneste.
- Forsvarsministeriets cirk. 21/4 2010 vedrørende understøttelsesordning for timelønnet redningspersonale mfl. under Forsvarsministeriet.
- Økonomi- og Budgetministeriets cirk. 26/1 1972 om ændrede regler om ydelse af understøttelse til ikke-pensionssikret personale i statens tjeneste (understøttelsescirkulæret).
Sidst redigeret 04.07.23